Technik ekonomista 331403

Absolwent/Absolwentka szkoły kształcącej w zawodzie technik ekonomista powinien/powinna być przygotowany/przygotowana do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  1. planowania i prowadzenia działalności gospodarczej;
  2. obliczania podatków;
  3. prowadzenia spraw kadrowo-płacowych;
  4. prowadzenia rachunkowości;
  5. wykonywania analiz i sporządzania sprawozdań z działalności podmiotów prowadzących działalność gospodarczą.

Podział godzin nauczania na przedmioty.

Kształcenie w zawodzie technik ekonomista odbywa się w dwóch kwalifikacjach:

AU.35. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji

  1. Organizowanie działalności gospodarczej i obliczanie podatków
    Uczeń/Uczennica: 
  1. stosuje przepisy Kodeksu spółek handlowych, Kodeksu cywilnego, Kodeksu postępowania administracyjnego oraz przepisy podatkowe w zakresie wykonywanych zadań;
  2. określa zadania przedsiębiorców, instytucji finansowych, organów administracji rządowej i samorządowej;
  3. rozróżnia formy organizacyjno – prawne działania przedsiębiorców;
  4. organizuje współpracę z kontrahentami i innymi podmiotami;
  5. stosuje strategie marketingowe;
  6. prowadzi sprawy związane z obrotem materiałami, towarami i wyrobami gotowymi oraz środkami pieniężnymi;
  7. sporządza dokumenty związane z obrotem materiałami, towarami i wyrobami gotowymi oraz środkami pieniężnymi;
  8. stosuje różne metody kalkulacji cen sprzedaży, w tym rozliczenia z tytułu podatku VAT;
  9. rozróżnia rodzaje zapasów i zasady ich normowania;
  10. oblicza normy zapasów w celu zachowania ciągłości produkcji i sprzedaży oraz wskaźniki rotacji zapasów;
  11. oblicza podatki bezpośrednie i pośrednie;
  12. sporządza ewidencje i deklaracje podatkowe;
  13. korzysta z programów komputerowych wspomagających prowadzenie działalności gospodarczej i rozliczeń podatkowych.
  1. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych
    Uczeń/Uczennica: 
  1. stosuje przepisy prawa dotyczące spraw kadrowych, płacowych, emerytalno – rentowych;
  2. prowadzi dokumentację dotyczącą rekrutacji, zatrudnienia i przebiegu pracy pracowników;
  3. sporządza dokumenty w sprawach emerytalno – rentowych pracowników;
  4. oblicza wynagrodzenia według różnych systemów płac i z tytułu różnych umów;
  5. oblicza zaliczki na podatek dochodowy od wynagrodzeń wypłacanych osobom fizycznym;
  6. sporządza listy płac;
  7. sporządza deklaracje z tytułu ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych;
  8. sporządza deklaracje i zeznania podatkowe dotyczące podatku dochodowego od osób fizycznych w związku z wypłacaniem wynagrodzeń;
  9. oblicza i interpretuje wskaźniki dotyczące zatrudnienia i wynagrodzeń;
  10. korzysta z programów komputerowych do prowadzenia spraw kadrowo-płacowych, ubezpieczeniowych i podatkowych.
  1. Sporządzanie planów, analiz i sprawozdań
    Uczeń/Uczennica:
  1. rozróżnia rodzaje i strukturę planów;
  2. przestrzega zasad i metod planowania;
  3. sporządza biznesplan;
  4. oblicza i interpretuje podstawowe miary oraz wskaźniki analizy ekonomicznej;
  5. rozróżnia metody, rodzaje i etapy analizy ekonomicznej;
  6. przygotowuje informacje o wykonywaniu zadań organizacji niezbędne do analizy ekonomicznej i sprawozdawczości;
  7. sporządza sprawozdania z wykonania zaplanowanych zadań;
  8. przygotowuje, w różnych  formach, prezentacje materiałów   planistycznych analitycznych;
  9. korzysta z programów komputerowych do obliczeń, analiz i sprawozdań oraz systemu e-statystyki.

AU.36. Prowadzenie rachunkowości

  1. Dokumentowanie i ewidencjonowanie operacji gospodarczych
    Uczeń/Uczennica:
  1. sporządza i kontroluje dowody księgowe oraz kwalifikuje je do księgowania;
  2. interpretuje zdarzenia gospodarcze dokumentowane dowodami księgowymi;
  3. przestrzega zasad przechowywania dowodów księgowych;
  4. klasyfikuje aktywa i pasywa;
  5. wycenia aktywa i pasywa w ciągu roku obrotowego i na dzień bilansowy;
  6. identyfikuje kategorie wynikowe;
  7. przestrzega zasad i stosuje przepisy prawa dotyczące prowadzenia rachunkowości;
  8. przestrzega zasad funkcjonowania kont księgowych;
  9. otwiera i zamyka księgi rachunkowe;
  10. ewidencjonuje operacje bilansowe i wynikowe na kontach syntetycznych i analitycznych w różnych jednostkach;
  11. rozlicza koszty działalności organizacji;
  12. planuje amortyzację środków trwałych i dokonuje odpisów amortyzacyjnych;
  13. rozróżnia i stosuje metody kalkulacji kosztów;
  14. ustala wynik finansowy metodą statystyczną i metodą księgową;
  15. poprawia błędy w dowodach księgowych i księgach rachunkowych;
  16. sporządza zestawienie obrotów i sald;
  17. stosuje różne formy rozliczeń pieniężnych;
  18. stosuje oprogramowanie finansowo-księgowe.

2. Prowadzenie i rozliczanie inwentaryzacji
Uczeń/Uczennica:

  1. rozróżnia rodzaje, etapy i zasady inwentaryzacji;
  2. przeprowadza inwentaryzację różnymi metodami;
  3. ustala i interpretuje różnice inwentaryzacyjne;
  4. rozlicza różnice inwentaryzacyjne;
  5. sporządza dokumentację przebiegu inwentaryzacji.
  1. Sporządzanie sprawozdania finansowego i przeprowadzanie analizy finansowej
    Uczeń/Uczennica:
  1. sporządza jednostkowe sprawozdanie finansowe;
  2. identyfikuje przedmiot, zadania i metody analizy finansowej;
  3. dobiera i interpretuje wskaźniki analizy finansowej;
  4. oblicza wskaźniki analizy finansowej;
  5. ocenia sytuację majątkową i finansową organizacji.